perjantai 17. syyskuuta 2010

Voihan voi


Sekä omega-3 että -6 ovat meille hyödyksi, mutta tärkeää on missä suhteessa toisiinsa me näitä omegoita saamme. Jos kutosta on liikaa, estää se kolmosen hyviä vaikutuksia elimistöömme.
-Kolmoset ovat pääasiallisesti merellisiä rasvahappoja, kalat, äyriäiset ja niin edelleen. Sen sijaan nämä n-6 sarjan hapot ovat pelkästään kasvikunnassa, kasvikunnasta lähtösiä .Eli tarvitsemme sekä kasvikuntaa, että kaloja?Käytetään paljon lihatuotteita. Nykyään syödään paljon juustoja, missä on paljon kovaa rasvaa. Jäätelöt ja jogurttivalmisteet ovat myös hyvä esimerkki. Tällaiset ovat lisänneet omega-6 saantia.
A-Talkin rasvasota on laittanut kovien ja pehmeiden rasvojen arvot päälaelleen.Pekka Puska puoltaa tiukasti Karjala-projektiaan ja liputtaa pehmeiden rasvojen puolesta .Verisuonikirurgi Taija Somppi on työssään huomannut asiat juuri päinvastoin . Syö voita ja juo kermaa , ihminen on kasattu suurelta osin rasvasta. Verisuonet tukkiutuvat kalkista , eivät kolesteroolista. Mikä sitten sen kalkin aiheuttaa , siitä ei puhuttu -vielä .Muistan kyllä , kun miehen äiti aikoinaan leikattiin ja suonet olivat tukkiutuneet , niin silloin puhuttiin , että ne olivat kalkkeutuneet !Se minun kielen ymmärrykseni mukaan tarkoitta juuri kalkkia. No , hän söi -ja syötti perheelleen - voita , kermaa -ja sokeria . Tuo viimeinen taitaa olla sitten se pahan alku ja juuri , tämän tiedon mukaan .Tällä hetkellä . Nuo tärkeät omegat , kolmonen on selvä , kalatuotteet .Kuutonen on minulle yhä epäselvä , sen kun pitäisi tulla vain kasvimaailmasta , rypsistä ja pellavasta jne. Miten siis siihen liittyy jugurtti ja jäätelö ? Juuri kun luulin olevani oikeaoppisesti eläinrasvaa jäätelön muodossa nautiskeleva , siinä piilevä kuutonen onkin sitten se , jonka vuoksi minun on nautinnostani nyt luovuttava ?Taidan jäädä odottelemaan uusia tutkimuksia ,joita tämän iltaisen keskustelun tuloksena on lupa odottaa.
Ilman rasvaa nautiskelimme -Mummi mukana - henkisestä voitelusta Finlandia-talolla .Ensin Beethovenia , sitten Kiinalaisen uuden musiikin säveltäjän Tan Dunin teoksesta ""The Map".Siinä yhdisteltiin jännittävästi videokuvaa , videolaulua ja orkesterin tuottamia "kiinalaisia ääniä", joista todella kauniita olivat herkät rytmitykset kivillä !Kyllä - luonnonkiviä naputeltiin vastakkain ja siten saatiin linnun naksutusta muistuttuvaa ääntä .Hyvä rasvaton ilta , jonkapäätteeksi istahdin jäätelökupin kanssa katsomaan A-Talkia Rasvasodasta .Niinpä.

2 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Muitakin ruoka-aineita kuin rasvoja kuuluu ruokavalioomme! Näistä nämä huonot hiilihydraatit - esim. peruna, jauhot - ovat joutuneet huonoon huutoon. Muuttuu kuulemma tärkkelys (?) elimistössämme sokeriksi ja siitä kaiketi rasvaksi. Ja tietysti sokeri on pannassa.
Tämä koske minua henkilökohtaisesti. Oma kolesterolini pyrkii nousemaan, lähiomainen oli vajaa vuosi sitten ohitusleikkauksessa. Jätin potut, puurot, pastat, jauhot pois toista vuotta sitten. Suosittelen!

Lissu kirjoitti...

Joopa joo, valikoimaan vaan suuhun pantavia. Mutta tiedä sitten, mikä passaa kenellekin. Kerran yritin pari viikkoa Atkinsson dietin malliin jokseenkin ilman hiilihydraatteja, mutta rupesin voimaan tosi huonosti. Siihen loppui yritys. Ehkä vain pitäsi syödä niukasti, mutta silti monipuolisesti. Lihominen pahasta, passeli paino hyvästä!