tiistai 7. huhtikuuta 2009

kielitieteellinen nimi


Kylläisenä V-sanaan , pyysin ystäviäni "Puhumaan kauniisti ", sain mm näin tyhjentävän selvityksen.Mikä todistanee , että pelkkää "kieltoelementtiä " on "Kalavaleessa" käytetty...



Suomenkieliskänä ja Suomen kielen perussanakirjan ja Kielitoimiston sanakirjan toimittajana olen muuten käsittänyt, että useimmat sanat ovat useita merkityksia sisältäviä äännejonoja. Sanojen merkitykset liikkuvat kunkin sanojan asenteiden ja tunteiden ohjauksessa.Esim. saneella "Oletpa sinä kaunis!" on kolme merkitystä, jotka eroavat toisistaan riippuen sanojen painotuksesta lauseessa. Kokeilepa!V-u on alatyylinen ihmiselimen kuvaus. Tampereen yliopiston suomen kielen laitoksella keksittiin kymmenisen vuotta sitten sille kielitieteellinen nimikin - jota en nyt muista, kun ei ole tullut käytettyä. Sanaa käytetään kieltoelementtinä esim. sellaisessa yhteydessä kuin "Vittu mä mitä laulan!"


Pääsiäinen tulee.Lähtö landelle on huomenna tai sitten ei .Jos oltaisiin Amerikoissa , voisi mies neuvotella Kiirastorstaina yhtä hyvin kuin Pitkänäperjantaina , mutta Euroopassa kun ollaan , eiköhän Saksakin mene kiinni Pääsiäisen pyhiksi ja me päästä maalle .Se jää nähtäväksi ,kuten myös uintimahdollisuus .Viime vuosi tähän aikaan näytti tältä: jäätä oli.

1 kommentti:

Sari kirjoitti...

V-sanat eivat sulaudu minun korviini ollenkaan. En juuri minuuttia pitempaan katso ohjelmaa jossa niita viljellaan - suurin osa elokuvista tuntuu olevan pelkastaan sita, missa kaunis kielenkaytto? Edes normaali?