Helsingin Sanomat
tulee kotiin, kallis lehti, aamun avaus ei tule ilman sitä. Vielä jokin aika
sitten sen lukeminen tuotti suurta nautintoa, iloakin, oli paljon tapahtumia,
joihin ajattelin osallistua tai joihin olin jo osallistunut ja nyt sain kuulla,
mitä toiset olivat niistä pitäneet. Aamuteen nauttiminen kesti parisen tuntia,
ei ollut kiire minnekään. Edelleenkään ei kiire vaivaa, mutta lukemisen ilo
alkaa olla hukassa, mieli painuu epätoivon puolelle, miten tämä maailma on näin
sekaisin ?!
Sota ja
häikäilemätön tappaminen, miten sellaista voi hyväksyä?! Päättäjien joukko eri
puolilla maailmaa yrittää oikeuttaa omaa tappamistaan oikeudenmukaisuudella
sitä vielä elossa olevaa ihmistä kohtaan, sitä, joka ihan sattuman kautta on
syntynyt sille toiselle puolelle rajaa tai siihen toiseen tapaan katsella
maailmaaja se päättäjäkin, sattuman kauttahan sekin istuu juuri sillä tuolilla,
minkä ansiosta voi niitä tappokäskyjä antaa. Aamuteeni alkaa olla yhtä
ahdistusta, joka ei katoa, kuten ei nytkään, vaikka iltaa jo odottelen.
Ihanasti ihmiset tuntuvat putoavan menneeseen, siihen hyvään, turvalliseen aikaan, jolloin kaikki oli tanssia, hyvää oloa ja kauniita vaatteita kauniine ihmisineen. Osallistuin Helena Petäistön Mika Waltari-iltaan kaksikymmnenluvun Pariisista.
Mitä muutakaan kakskytluku Pariisissa voi olla kuin taiteilijoiden öitä, Punaista Myllyä ja jatsin sykettä, siitähän Helena kertoi ja asetti kahdeksantoista vuotiaan Waltarin näppärästi noihin kuvioihin, oppimaan elämää, kirjoittamista. Hyvin tuli opittua ja omaksuttua silloisen Pariisin hyvät ja huonot kokemukset, kuten niin moni muukin suomalinen taiteilija tuohon aikaan. Näin Helena kertoi.
Sota ja kaksytluku hyppää silmille kirjoista, joita sattuman kautta tilaan tuntematta tarinaa. Kun muutaman sivun olen lukenut, olen taas kerran sodassa, osan kirjoista olen nyt ihan itselleni epätyypillisesti sulkenut, jättänyt lukematta ja vienyt pois. Olin aivan riemuissani, kun sain käsiini kirjan, jossa ei taatusti ollut sotaa, mitä nyt muutama murha, kyllähän niistä selvitään!
Viveca Sten: ”Harhaladuilla” oli taattua Vivecaa, luin sen melkein yhdellä kertaa. Seuraavaksi näytti tulleen Heidi Köngäksen ”Tango Frisk”.
Kiva nimi ja Köngas, toki tykkään! Ja kun vielä takakansi kertoi, jotta nainen on Käpykylästä ja mies Vaasasta, olihan odotus korkealla! ”Saarijärveläinen jääräpäisyys”, sellainen sanonta nauratti, äitihän oli opettajana Saarijärvellä vastavalmistuneena. Pohjalaiset minä tunnen ihan muuten vain, niitä ei enempi tarvitse luonnehtia. Sotaanhan sitten aika äkkiä tarina kääntyi, nyt olen kirjan puolessa välissä ja luenhan minä, kun en keskenkään osaa jättää, mutta sitä kahlatessa tulee pakostakin mietittyä, miksi tällä hetkellä niin monia kirjoittajia kiinnostaa kirjoittaa sodasta?! Mehän eletään sen keskellä, ei siitä enää tarvitsisi kirjaa kirjoittaa. Alan kohta kaivata muinoisia Hertta-sarjoja, joita en silloin lukenut, nyt voisin kohta nekin lukea. Tiedä sitten, tulisiko parempi olo.
Uuden television innostamana olemme istuneet yömyöhää miehen kanssa ja seuranneet tanskalaista hyvän olon sarjaa ”Rantahotelli”.
Sarja alkaa jo nostalgialla, upealla musiikilla ja trumpetin soitolla, sehän virittää tunnelmaan jo heti. Olen katsonut sarjaa ennenkin, mutta näitä alkujaksoja en ole nähnyt ja nyt olen aivan sen maailman lumoissa.Sota tulee, mutta ei ihan vielä, vielä ollaan kakskytluvun ihanissa lomatunnelmissa loistavan huumorin haihduttaessa pois ongelmat, joita jo silloinkin oli nähtävillä, ei voi mitään. Ja näyttelijäsuoritukset ovat kerrassaan loistavia.
Tästähän voi nyt sitten hypätä toiseen hyvään, niin että eihän tämä viikko nyt ollutkaan surkea! Oikeastaan hyvinkin valoisa, mehän pelasimme bridgeä kahtena päivänä, mikä tietysti aina nostaa mieltä
ja sitten lauantaina ohjelmassa oli mukavaa ja kivaa, yhdet viiskymppiset ja oikein juhlat! Timon unkarilainen Kati oli muuttunut suomalaiseksi
ja sitähän kannatti juhlia mansikkakakun ja sampanjan kera. Mustaa, kokonaisena paistettua possua juhlittiin sitten vihannesten, kermaperunoiden ja viidenkymmen vuoden kunniaksi!
Possuparka oli kyllä komea, mutta kasvikset alkoivat kiinnostaa tarjoilua katsellessa entistä enemmän. Kati tuli juhlittua, yksi uusi vauva suukoteltua ja Vanskin riikinkukkosulkakorviksia (siinä kiva sana entiselle vävypojalle, ei taida mennä jakeluun!) ihmeteltyä, käärijänvihreän hössämekon kanssa kännykkäkameraa käyttävän kuvaajan napsiessa huonoja kuvia jaettavaksi sankarille.
Mitäs ei ollut komentanut kunnon kuvaajaa paikalle, tulos oli nyt runsas mutta heikkolaatuinen.
Orkesterikin oli paikalle komennettu ja salsaa näytti olevan tarjolla, mutta joko ikä tai yhden kerran kokeilu tekivät selväksi, että Mummon ja Vaarin oli aika lähteä kotiin. Mukavaa oli. Kiitos suuri.