Katselen tässä almanakkaa ja en millään meinaa ymmärtää, että eletään lokakuun viimesiä päiviä! Aika vaan katosi jonnekin, minne ? Almanakassa lukee kyllä melkein joka päivälle merkintä, vain viidessä ruudussa on tyhjää koko kuun aikana! Silti minusta ei tunnu siltä, että olisin menossa joka hetki. On kai uskottava tuo sanonta, minkä mieheni mieluusti kelaa puhelimessa ystävilleen: ”Niin se on, ei tarvita kuin yksi meno päivälle ja muuta sitten ei ehdikään!” Eilen kyllä ennätin kaksi asiaa! Olin pelaamassa bridgeä ja kotiin kävellessä Ateneumin ohi, päätin piipahtaa sisään. Siellä on näyttely Outi Heiskasesta, paljon kuullusta peikkotukkaisesta taiteilijasta
, joka vaikutti myös Jyväskylässä, muistaakseni opetti systeriä taiteen salojen avaamisessa tai sitten niiden sulkemisessa, kuinka vain. Kuinka siinä onnistui, se on nähtävissä seinälläni ja siellä pysyvät
. Kynän jälki Outin satuolennoissa on kaunista, mutta siihen ”hulluuden osaan” en ihailussani liity,
vaikka YLE menikin lankaan ja kuvasi taiteilijan lennokasta liitelyä jossain rantapuistossa! Tupsahtihan tuo keijukainen alas maan pinnalle kuin kuolevainen kerrassaan!
Outin vaikutus seinällämme saa uuden eloon heräämisen jälkikasvun taiteessa,
ihan yhtä spontaania ei vielä synny, mutta samalla tiellä jo ollaan! Mummolan kodin nurkan takana on Taidetarvikekauppa, parempi kuin Saiturinpörssi, jonka tarvittavat tuotteet oli jo melkein kaikki kannettu Mummilaan, eikä rahaakaan juuri nyt ollut kertynyt kukkaroon. Mutta kun Mummi lupasi kustantaa ”ne oikeat tarvikkeet” , niin sinne! Kaikenlaista kertyi, mutta ihailtavan harkiten Isomies katseli hintoja, valitsi vain juuri nyt tarvittavat värit, eikä edes ottanut jokaista myyjän innolla opastamaa tuotetta, mietti ja harkitsi. Sitten Mummilaan ja taiteen tekoon!
Sen verran sai Mummi tahtoaan läpi, että taulupohjaksi tuli tällä kertaa pieni nelikulmainen, suuri nelikulmainen odottelee lopullista valmistumistaan pöydällä! Tällä menolla Isomiehen kodin seinät saavat ihan uuden lookin! Äitinsä jo kerkesi kertomaan toiveen ”oranssista taulusta tuohon kohtaan”, lapsi kun sovitti siihen uutuuttaan, joka nyt oli vihreän eri sävyinen! Outin oppi systerin tauluissa kukoistaa kohta uutta elämää, Isomies käy kurkkimassa ja ottaa oppia! Ja Mummi on onnesta pökertyä, kun käsi ja sivellin on vapaa!
Syntymäpäiväkirjan
aukeama on murheellista katseltavaa, melkein joka päivälle on merkintä ystävän
kuolemasta. Liekö lokakuu masentanut pimeydellään ja saanut ihmiset nääntymään
loppuun!? Ne toiset hautajaisetkin on edessä ja sitten on taas yksi ystävä
tuolla jossain. Miettiessäni kukkakaupassa kummitytärtäni ja hänelle sopivaa
kukkaa, juttelin kai ääneen, kun myyjä totesi minulle , että ”surunvalittelukukat
on omaisille ja hautakukat on vainajalle!” Tottahan tuon tiesin, mutta ääneen
lausuttuna juuri siinä se tuntui ihan hullulta, vainajalle, joka ei niitä näe,
on kuollut, tuhkattukin ehkä jo...mieluummin omaisille nähtäväksi, että tuoja
haluaa muistaa hänen omaistaan näillä kukilla...
Neljäsluokkalaiset ovat opetelleet paritanssin taitoja koulun liikuntatunneilla. Mummin kanssa on juteltu itsenäisyyspäiväjuhlan syytä ja miksi se on niin hieno juttu , että ihan pukeutuakin täytyy! Frakki olisi Isomiehen toive, sopisihan se. Mutta ja taas, tämän päivän Hesari uutisoi, että juhlat ovat vaarassa peruuntua koronan vuoksi??! Mitenkähän minä saisin osoitettua kiukkuni suuresti moisen syyn vuoksi, sillä minähän olin juuri KOMteatterissa katsomassa LOU SALOMEA ja sali oli loppuun myyty!!
Siis TUPATEN TÄYNNÄ! Me istuimme tiuhasti vierekkäin, jollain maski, useimmilla ei. Ja tungos vaatenaulakolla oli ihan entisenlainen. Oli todella ihanaa päästä teatteriin, mutta hiukan oli syntinen olo siinä tiuhasti istuessa naamari kasvoilla ja sitten tällainen uutinen! Toivottavasti se ei pidä paikkaansa, tilaisuus on lapsille ainutkertainen.
Ainutkertainen
on myös lapsuuden aika, jolloin oppi menee kadehdittavan sujuvasti päähän, tai
sanoisinko sormiin! Muisti on ihmeellinen asia, kerran pari tunnilla
harjoiteltuna, sieltä se löytyy noin vain otettuna! Ja Mummi miettii Vaarin
kanssa, että kirjan kun lukee, kehuu sitä
todella hyväksi, sitten joku tulee ja kysyy tekijää??” No, mikä sen nimi
nyt olikaan..ei tule just nyt mieleen..Ai
kirjan nimi?! No en nyt muista sitäkään, mutta hyvä se oli!” Ikä ja
vanhuus, sanotaan, että musiikki on se viimeinen asia, minkä muistaa...
Kiitos annetaan Kallion Musiikkikoululle,
jonka pianon ääressä on Isomiehen muistiin taiottu monta kaunista kappaletta ja taiotaan edelleen.
Viikko sitten YLE 1 uutisoi ohjelman ”Viimenen sana”. Siinä oli kaksi Hesarin kuvatoimittajaa haastateltavana muun muassa kuvallisesta viestinnästä koronan aikaan. Toimittajat olivat sitä mieltä, että meillä Suomessa on yksityisuuden suoja otettu yliherkästi käyttöön, meillä ei uutisoitu kuvalla sairaalan potilaita ja hoitajia kuten muualla maailmassa, meillä koronatauti ei välittynyt tunteisiin vaan se käsiteltiin järjellä ja kylmyydellä. Kyllä kuvaaja osaa suunnata kameransa kauniisti ja toista kunnioittaen, nythän uutisissa nähdään pelkkiä jalkoja ja takapuolia.Tuo haastattelu oli mieluinen ja otin sen heti käyttöön itselleni, saan siitä hyväksynnän tai en. Albumini ovat minun, kuvani ovat minun,kaikki aikana, jolloin tuosta itsesensuurista tai mikä hän lienee ei kukaan ollut kuullutkaan! Siksi kai nämä vanhat kuvat, kuten nyt Ismo Höltän
kuvat Hakasalmen huvilassa, kiinnostavat ja pääsevät näyttelyihin, niissä on kuvattu muutakin kuin ripsiä ja punaisia huulia!