Ei ole tarvinnut kärsiä huonoa omatuntoa, kun on vain istunut ja lukenut! Kirjaston ollessa kiinni, loppuivat sieltä lainatut kirjat , joten siirryin omaan, vielä toistaiseksi osin säilyneeseen kirjastooni! Muinoista Jalna-sarjaa näytti olevan koko hyllyllinen,
kirjoja kuusitoista kappaletta, ehkä ne riittäisivät Kirjaston aukeamiseen asti. Nyt on kirjasto auki ja voisin vaihtaa pariin jo hakemaani teokseen , mutta" kuinkas sitten kävikään?!" Kukas se noin sanoikaan? Pikku MY muumikirjasta?
Kävi niin , että nyt on menossa kirja numero kaksitoista, olen jäänyt Whiteoakien vangiksi.
Minulle on käynyt kuten luultavasti kävi aikoinaan Mazo de LA Rochelle, kiinnyin perheeseen. Jo muutaman kirjan luettuani, aloin ihmetellä, miten on mahdollista pitää mielessä jokainen henkilö omine, tarkkoine luonteenpiirteineen, kasvavan heidän mukanaan, seurata suuren talon rakentamista, hoitamatta jättämistä ränsistymiseen asti, pitää lukua hevosista, koirista ja ympäröivästä suuremmoisesta luonnosta. Kaikki tämä ilman nykyajan tietokoneita, joilla voi tarkistaa kirjoittamansa. Paluu tekstien johonkin tiettyyn kohtaan tarkistamaan esimerkiksi jonkun ihmisen silmien väri, ripsien pituus tai kasvojen uurteet, hevosten ja koirien nimet ja lukumäärät kulloisenakin aikana, se on vaatinut jonkinlaisen järjestelmän, sillä käsin/pöytäkoneella kirjoittetuna tuo liuskemäärä on korkea kuin metrin pino! Ei ole historian kirjaa, josta tarkistaa tiedot, kaikki on omassa päässä, sillä wikipedian mukaan koko Whitoakien tarina on mielikuvitusta. Kysyin kerran Laila Hietamieheltä, kuinka hän pystyy pitämään henkilönsä koossa. Hän sanoi elävänsä heidän kanssaan, yksin omassa rauhassaan kunnes kirja on valmis. Mutta Hietamiehellä on tukenaan todellinen historia, hän voi aina palata siihen. Jalna -sarjassa ei juuri historia kulje muuten kuin muuttuvina luontokuvina, pieninä vilahduksina veljesten Euroopan ja Emämaan Englannin vierailuina, sodista ei juuri puhuta.Tänään aloitan kahdettatoista kirjaa, eli minulla vielä viiden kirjan verran aikaa seurustella Jalnan väen kanssa. Luulen, että heitä tulee ikävä, he ovat jo nyt minulle kuin omaa väkeä, kaiholla jätän heidät. Mutta kirjat laitan takaisin hyllyyn. Jos vielä joskus kaipaan ympärilleni suurta sukua ja perhettä suuressa maalaistalossa koirineen, kissoineen ja hevosineen, pääsen Jalnan mukana aina uudelleen mukaan tuohon kiehtovaan satuun, jollainen oma unelmani elämästäni aikoinaan oli.
Unelmat muuttuvat, enhän minä saanut punaista tyllialushamettakaan (Setä Pitkäsääri -elokuva) tai valkoista kaniturkkia, vaikka Mummo niitä kaneja kasvatti juuri tuota tarkoitusta varten! Harmaa kaniturkki ilmaantui sitten Lontoon matkojen myötä kaappiini, kun sen laittoi ylleen talvipakkasella, kaikki näkivät, että kantaja oli käynyt Lontoossa! Turkki siirtyi sittemmin tyttärelle ja tuli pidettyä tarpeen mukaan diivaillen.
Ikimuistoinen diivailu filmattiin Heaththown kentällä, kun sievä nenä nousi korkealle "En mää kestä", kädessä oli lentomatkan EVÄÄT! Lentoemot lakkoilivat ja toimittivat matkustajille eväät kentällä ennen koneeseen nousua! On maailma muuttunut, paketissa olisi voinut olla vaikka pommi! Mutta ei ollut kuin luultavasti sämpylä ja marmelaadi.
Turkkeja tuli sitten elämän varrella hommattua muutamakin kappale.Kun en saanut sitä valkoista kaniturkkia, niin Helsingin pakkastuulet saivat minut ostamaan valkoisen lammasturkin, oliko Ajatteresta vai Pohjanneidosta, mies oli kuitenkin jo sen verran palkkalistoilla, että ostoksesta tipahti alennus. Turkki oli hetken lämmin ilo, kaupungissa oli likaista, turkki veti puoleensa nokea ja likaa, joten minä puhdistin sitä. Ensin perunajauholla, mutta sitten muutettiin uuteen asuntoon Louhelaan ja siellä oli kylpyamme! No mikäs siinä, ei sitä noin likaisenakaan voinut pitää, laitoin turkin ammeeseen, lisäsin vettä ja mäntysuopaa, ihan neuvon mukaan! Tuskin neuvojalla itsellään oli valkoista lammasturkkia, nyt olisi tuosta saanut, pilallehan se meni, pieneni niin ettei edes lattialle kelvannut. Talvikin muuttui kesäksi, unohtui koko turkin tarina. Seuraava etappi oli muutto Pakilaan, sielläkin oli kylmä ja luminen talvi, mies sijoitti vaimoonsa ja osti supiturkin,

lakki olikin jo ennestään. Se turkki palvelikin sitten kauan, rinnalle nousi pari sinikettuturkkia, sillä tyttären parhaan ystävän äiti kävi turkisoppia ja pitihän sitä taitoa kannattaa. Kaappiin kulki monenmoista turkisliiviä, kaikki ihan oikeista elukoista napattua nahkaa. Kun meillä ei silloin vielä ollut koiraa, niin tuntumaa saatiin kettujen karvanlähdöstä, niin silkkistä ja leijuvaa, että nenää kutitti. Minulla on systeri, joka oli allerginen kissankarvoille eikä hänellä ollut turkkia. Ystävällisenä eleenä lahjoitin ketun hänelle, rajansa on siinäkin kuinka monta turkkia ennättää talven aikana käyttää! Siis talven aikana. Mies halusi välttämättä ostaa vaimolleen minkin, mutta vaimo ei minkkiä halunnut. Mutta kun se piti syystä tai toisesta nyt hankkia, niin vaimo ilmoitti, jotta jos sellainen hankitaan, niin hän käyttää sitä sitten kesät talvet, niinkuin filmitähdetkin tekevät! Heittää penkin päälle jalkapallo-otteluissa. Tuli ostettua sellainen, pelkkä nahka, se oli muodissa silloin.
Liivejä tuli sitten lahjoitettua äidille ja Lindalle, sieltä ne löytyivät kaapin kätköistä Pihliksen siivouksessa. Mökin tyhjennyksessä myös turkit saivat uudet omistajat,moneen kertaan muotoiltu supi koristi taiteen maisterin ilta-asua ja vanhimman upea leopardikani luikerteli myös tämän maisterin omistukseen, mehän totesimme, että kuollut mikä kuollut, ei sitä enää kannata surra.

Moni kani on saanut heittää henkensä meidän perheen lämpimänä pitämiseksi, tosin siitä ilosta olemme pääasiassa nauttineet vain me perheen vanhimmat naiset, nuorimmat joutuivat tyytymään lakkiin tai supin häntään, joka oli suuri juttu silloin! Mistä se hankittiin, en muista, mutta hankittava se oli, sillä naapurin paras kaveri, Nunnu, oli silloin onnellinen supihännän omistaja! Nyt tämä samainen Nunnu kasvattaa alapakoita maatilallaan, jonkinlaista karvan kasvatusta sekin. Aikansa turkit sitten pyörivät kesät talvet mökin navetassa, maailma muuttui, turkiksia käytti yhä harvempi. Pelikaverimummot uhmasivat maailman vihaa ja ottivat komeroistaan minkit ja piisamit, itsekin vetäisin pakkasella vanhan risan, monta muutosta kokeneen minkin ja lämmittihän se. Mutta jotenkin se ei enää tuntunut oikealle, kellarin komeroon se on nyt jäänyt.
Yksi karva on vielä ihan jokapäiväisessä käytössä, tietokoneen edessä on tuoli, jonka kovuutta kaniparka pääsi pehmentämään. Siinä se pysyy, niin vihreä kuin olenkin, vain Pikkumies sitä joskus lainailee lattiatyynynä käyttäen.