
Maailmalla on herättänyt suurta huomiota YK:n teettämä onnellisuusraportti, jossa Suomi valittiin jo toista vuotta peräkkäin maailman onnellisemmaksi maaksi. Espanjalaisen El País -lehden toimittaja Ana Alfageme matkusti marraskuussa Suomeen selvittämään, missä piilee pienen pohjoisen maan onnellisuuden salaisuus. Artikkelin ensimmäisessä kuvassa miehet istuvat pyyhkeet lanteilla ja oluttölkit kourassa Kotiharjun saunan edustalla Helsingin Kalliossa. Jutussa puhutaankin paljon saunoista ja avantouinnista. Toimittaja kertoo, että Suomessa on 2,3 miljoonaa saunaa, eli lähes yksi sauna joka toista suomalaista kohden. Moni avantouintia harrastava haastateltava hehkuttaa jääkylmässä vedessä uimisen terveys- ja hyvinvointihyötyjä.

Suomi on nyt jaettu kahtia ilmaston lämpenemisen johdosta, se lienee tosiasia. Etelä-Suomessa sataa vettä, maa on musta, mutta eipä tarvitse liukastella! Onnellisuutta sekin. Jos pimeys haittaa, sytytä kynttilä tai tuhlaa sähköä riippuen millaisesta valosta pidät. Minä nautin tästä harmaudesta, kohta taas kevät kirkuu aurinkoineen, toiset nauttivat toiset eivät.


Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Susanna Mälkki, kapellimestari. Szilvia Vörös, mezzosopraano, Mika Kares, basso. – Berlioz, Bartók.
KAPELLIMESTARI Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesteri ottivat onnistuneen riskin tuomalla tavallisen viikkokonserttiohjelman sijaan Béla Bartókin säveltämän oopperan Herttua Siniparran linna. Yksinäytöksessä oopperassa on vain kaksi solistia.
Ennen Siniparran synkkään maailmaan sukeltamista HKO tarjosi 28-vuotiaalta Hector Berliozilta julkaistun Kuningas Lear -alkusoiton, op. 4. Nuori säveltäjä on pakannut 15 minuuttiin koko Shakespearen näytelmän. Alkusoitto onkin kokoelma pätkittyjä teemoja ilman sen suurempaa suunnitelmaa. Parasta antia olivat testosteroninhuuruinen vimma ja ”hyvät bassot”.

Nuorten naisten vahvassa tarinassa kulttuurihistoria yhdistyy feminismiin ja runolliseen kaunosieluisuuteen. Ohjaaja ja käsikirjoittaja on ranskalainen, vuonna 1978 syntynyt Céline Sciamma.
Elokuvan suomennettu nimi on kylläkin vaisu, sillä meillä nimestä puuttuu sana tuli, joka alkuperäisessä nimessä on. Eikä tuli ole nimessä turhaan. Lieskat leimuavat elokuvassa pitkin matkaa ja ääniraidalla kuuluu palavan puun humina. Tuli on symboli väliaikaisuudelle ja vaaralle, ja tietenkin myös suurille tunteille.
Pitkästä aikaa sai katsella täydessä hiljaisuudessa kaunista rauhallista kuvaa.
Käden taidot puhuttavat. Lapsille ei opeteta enää kaunokirjoitusta. Missä opit vakaan käden? Sitä tarvitaan monessa ammatissa, muun muassa leikkaavan lääkärin työssä. Kuulin erään kirurgin sanovan, että nuoruudessa opittu pianon soitto on verraton apu hänen työssään, jossa tarvitaan molempien käsien yhtä aikaista työskentelyä! Samaa taitoa tarvitsevia ammatteja on muitakin. Todistelepa siinä Pikkumiehelle, että sekä kirjoitus-että lukutaitoa tarvitaan, kun opettaja on viestittänyt, ettei tarvitse lukea ääneen eikä kuin sen muutaman rivin, mikä siinä koulun aapisessa on! Mummi suuressa viisaudessaan kertoili sitten, mitä tulevaisuus voi tuoda eteen, täytyy osata lukea liikennemerkit, kun ajaa autoa jnejne."No ei tartte, kyllä autoa nyt osaa ajaa! Ai niin , miten ei saa ajokorttia,jos ei osaa lukea? Ei Papakaan osaa lukea..." Ja siitä sitten lähti keskustelu, että jokin kieli pitää osata lukea, muuten ei opi suomea ja kuinka vaikea on oppia lukemaan, jos et koskaan ole päässyt kouluun."Miten niin et pääse kouluun, sinnehän on PAKKO mennä!" Nyt Mummi pääsi ihan aiheeseen, jossa sivuttiin maailman lasten ongelmia ja kuinka etuoikeutettu pikkumies on saadessaan elää näin hyvässä maassa, jossa kaikilla on mahdollisuus koulunkäyntiin ja jossa kaikki oppivat oppivat lukemaan, aikuiset ja lapset."Joo, mutta kun opettaja....". Käännäpä itsepäisen pää !
2 kommenttia:
Hyvin mahtui pelaamaan. Onko kortti Mummille aikoinaan? Kaunista...
Mummille lähetty , Palin vaimo Tuula taisi antaa sen minulle...miten se sinnekin oli joutunut...
Lähetä kommentti