lauantai 12. huhtikuuta 2014

Konsertissa ja vähän muuta


Kiltti tyttö on harvinainen tapaus, älyllisesti viihdyttävä kirja, jonka vetovoima tuntuu ylittäneen kaikki ikä-, sukupuoli- ja genremieltymysten rajat. Se on trilleri, tiivis ja kylmäävä. Se on kuvaus parisuhteesta, paljastava, hauska ja liikuttavakin.
Kiltti tyttö on dominoinut Yhdysvaltain dekkarimarkkinoita ilmestymispäivästään alkaen, ja 20th Century Fox osti teoksen elokuvaoikeudet seitsennumeroisella summalla. Jo aiemmilla kirjoillaan Gillian Flynn nosti rikoskirjallisuuden rimaa pari piirua ylöspäin. Kiltti tyttö osoittaa, millaista jälkeä voi syntyä, kun laatuviihde otetaan vakavissaan.

Pitkä eepos , sivuja on 450 , luin  , mutta en mielelläni . henkilöt ovat täysin vinksahtaneet , ilkeitä , toisilleen kepposiä tekevät  .Tarkkaan seurattava , muuten putoaa kärryiltä pois . Sadomasokistista toimintaa , tuli likainen ja ilkeä olo .

Mutta tämä "Amerikkalainen "! Siinä oli traagisen vikkelä teos , nopea luettava ja kaunista kieltä .Kun alkuun pääsi ja ymmärsi olla häiriintymättä , kirjan henkilöistä tuli ystäviä ja heidän kohtalonsa kiinnosti .Jokunen lapsuusajan kokemuksen pois jättäminen tuskin olisi juonta  laimentanut , mutta kirjoittaja oli halunnut sen nyt näin .

Hirtehisen hauska esikoisromaani Helsingin katujen - ja kattojen - kulkijoistaSusette löytää amerikkalaisen jalkapallon pesulasta. Roskalavalta löytyvät lastenrattaat, joilla Susette ja pallo nimeltä Amerikkalainen pääsevät kaupungille. Ihmisillä on kummallisia odotuksia äidiltä näyttävien henkilöiden suhteen, mutta Susette on saanut tarpeekseen samanlaisina toistuvista päivistä kahvilan tiskin takana ja illoista vaihtuvissa kapakoissa ja kainaloissa.Hermanni menee katutasolla paniikkiin, mutta Ison Roobertinkadun korkeimman talon katolla ahdistus helpottaa.Kun kaksi sivummalla kulkijaa ja pallo kohtaavat, syntyy koskettava ja kummastuttava kertomus elämäänsä eksyneistä ihmisistä. Meri Kuusiston esikoisteoksen kieli on kirkasta ja huumori hurmaavan viistoa.




Työmiehen vaimo (1885) on yksi Canthin tunnetuimpia ja yhteiskunnallisesti radikaaleimpia teoksia. Sen päähenkilö menee naimisiin huonoksi aviomieheksi osoittautuvan miehen kanssa. Aviomies ryyppää vaimonsakin rahat ja saattaa perheensä kurjuuteen. Teksti kritisoi vahvasti sekä alkoholia että miesten valta-asemaa avioliitossa.

Näytelmästä nousi suuri kohu ja muutama vuosi sen ilmestymisen jälkeen valtiopäivät hyväksyivät lakimuutoksen, joka oikeutti naisen hallitsemaan omaa ansiotuloaan.
Käsiohjelmassa sanotaan : "Ei pidä syyttää Jumalaa,jos miehet ovat rakentaneet sellaisen yhteiskunnan , ettei siinnä ole naisille tilaa ." Paljon on meidän maailmamme muuttunut , mutta kovin on totta Minnan näytelmät monessa maassa vielä tänään .Näytelmä oli sijoitettu nykyaikaan .



Konsertissa kuullaan kaksi Mauri Suménin laulusarjaa orkesterille ja kuorolle, Tunteellinen siili ja sen svengaavampi sisarteos Ritmo Animale. Teksteinä on suomalaisia eläinrunoja mm. Kirsi Kunnakselta, Hilja Haahdilta ja Kaarina Helakisalta. Säveltäjä halusi tehdä laulettavia kappaleita, joissa on esittäjilleen niin musiikillista haastetta kuin vahvaa tunnelatausta. Ritmo, por favor!

Pikkumiehen ensimmäinen konserttikokemus meni aika hyvin , ottaen huomioon , että musiikki oli selvästi tarkoitettu vanhemmille .Salissa yleisössä oli hyvin paljin Pikkumiehen ikäisiä , osa heistä nukkui , osa halusi kotiin tai pissalle , osa kiemurteli ja osa sitten katseli penkin yli ahneesti pitäen huolta naapurin karkkipussista ! Tosin tuli seurattua orkesteriakin , mutta musiikki oli liian tasapaksua ja rauhallista Pikkumiehelle , hän innostui suuremmin vain rummuista ja parista rytmikkäästä kappaleesta .Mutta istuttiin kuitenkin koko tunti omalla paikalla, vaikka mummi oli ostanut liput penkin päästä , kaiken varalta.Että ihan hyvä ensikosketus. ---Jonka sitten kruunasi pizza Pizza Hutissa.Ja kaiken päälle jätski ja ratikka-ajelu Mummille .Upea päivä !

2 kommenttia:

tuulikki kirjoitti...

Lapset ovat aitoja myös musiikkimieltymyksissään!

Lissu kirjoitti...

Mitäpä lisäämistä Tuulikin kommenttiin. Paitsi ehkä se, että kummia kirjoja löytyy luettavaksi.