Kun yhdestä juhlasta päästään, niin kohta on ovella jo toinen ja heti perään kolmas. Sitten Huhtikuu onkin taas tältä vuodelta ohi. Mites siitä Toukokuusta sanottiinkaan?! Että ”Toukokuu on toivoa täynnä”—oliko se niin?! Vielä on kuitenkin Huhtikuu ja seuraava juhlan paikka on ensi sunnuntai , jolloin nuorimmainen on kerännyt melkein täydet vuodet, yksi jää nyt kulutettavaksi pyöreisiin.
Tämä ihanuus oli tarkka ja muutenkin päivään sopiva, ajoitettu korvapuustien paistumiseen, sillä pussillinen korvapuusteja lähti samalla taksikyydillä Kättärille, ehkä ne auttoivat, sillä pieni tyttö oli maailmassa minuuttia vaille yhdeksän illalla. Söinkö puustit, luultavasti, yksinhän siellä siihen aikaan yötä vietettiin.
Näitä iltalapsia mies pääsi katsomaan vasta aamusella, keskimmäinen onkin aamulapsi ja se tarina on sitten kesäkuun juttuja.
Korvapuustilapsi, se nimi jäi. Ja taisi periytyä koululaiselle, kuulin, jotta hän oli leiponut äidilleen korvapuusteja, tehnyt taikinankin itse. Kotitalous on yksi kouluaineista se suosikki, kyselyssä ei sitten muita mainittu. Kun kerrostalossa ei jalkapalloa voi potkiskella, täytyy yrittää muistella niitä monia harrastuksia, mitä silloisen pikkumiehen kanssa touhuttiin, muistelemisiksi ne jäävät, sillä mikään ei enää liiku.
Maalauskori on paikallaan, paperit ja pelit pölyyntyvät hyllyssä ja piano seisoo hiljaisena. Mutta ikivanhat wiskipullot odottavat taas täyttäjää ja sen täyttäjä on tämä Koululaiseni. Ei tarvinnut mummin ohjailla toimitusta, hyvin sujui rusinat, sokeri ja sima.
Ja sitten odotellaan Vappua.
Mitähän
Vappu tänä vuonna tuo tullessaan?! Muutaman päivän ajan oli jo hyvin kesäinen
olo, minäkin istuin jopa pihassa lukemassa, parvekkeellakin koetin, mutta
toppatakki ja villasukat olivat vielä huhtikuun varusteina. Kun kävin
kurkkaamassa sadetta hetki sitten, huomasin pihan kirsikkapuiden olevan kukassa,
lunta lupasivat, pakkastakin, eivät taida tykätä.
Kaisaniemessä kirjakaupassa oli keskustelutuokio naiskirjailijoista, ensimmäisenä ruodittiin tietysti Minna Canth. Keskustelijoina olivat Minna Canth-seuran puheenjohtaja Laura –Elina Aho, kirjailija Sirpa Kähkönen, itse oikeutettuna kuopiolaisena, Minnan kotikaupunkilaisena ja vahvasti naisliikkeen omaajana. Kirjakaupan puolesta oli sitten ”nimetön”, sanottin kyllä, mutta minähän olen surkea painamaan nimiä mieliin, joten tiskin takaa löytyy, kun ostoksille menee!
Minnaa ruodittiin laidasta laitaan, korostettiin hänen upeaa pärjäämistään lapsikatraan kanssa kauppiaana, kulttuuripersoonana, naisen aseman korottajana ja myöskin illanistujaisten emäntänä, jossa maisteltiin liköörejä ja viinejä, huolimatta rajusta raittiusaatteesta, jota hän myös kannatti. Varsinkin Kähkönen tarttui juuri tuohon raittiuteen, hän sanoi Minnan kohdistaneen raittiushaasteen naisiin juuri siksi, kun miehen kurjaleet käyttivät pääsääntöisesti tienatut rahat viinan kiroihin, jolloin vaimo joutui tulemaan toimeen niillä pennosilla joita miehen tililtä pussin pohjalle jäi ja usein se pohja paistoi tyhjänä.
Enää ei tarvitse haukkua Minnaa pussin tyhjästä pohjasta, kyllä suomalainen nainen, työssäkin käyvä, osaa ihan itse kumota sen raittiusaatteen. Juuri viikolla tätä mummoa valistettiin uudella tiedolla, että eli se ”vanha eläkeläismummo onnistuu sillä pienellä kansaneläkkeellään tilaamaan Saksan maalta kolmen litran viinikanistereita koko vuoden tarpeeksi” eikä tarvitse edes hakea niitä mistään! Ne tuodaan ihan oman oven taakse! Onkohan mitään muuta maata, jonka alkoholipolitiikasta neuvotellaan, mietitään ja lasketaan, mitä se tulee maksamaan Yhteiskunnalle kaikenlaisena epäsosiaalisena touhuna?! Meillä kun kadulla asuminen ei onnistu, vaikka olisihan siinä yksi purramainen konsti ei toivotun maahanmuuttajan luonnollinen poistuminen pakkastalvina. Oli miten oli, ehkä se sysmäläinen elokuva ”Sata litraa sahtia” kannattaisi mennä katsomaan kuitenkin, oppisi tämäkin mummo hyväksymään nämä uudet trendit ja kääntämään tekarinsa kadottaneen sahdin nautiskelijan päivän vitsiksi.
Kehysriihi ja uutiset, siinä mummolle päivän vitsit on tarjottu yhdessä paketissa. Sopu on hieno asia, tulee se sitten kenen ehdoilla tahansa. Pelottava asia, kun pysähtyy miettimään mitä se tarkoittaa. Nyt pitäisi olla miljonääri, jotta voisi kopata perheen kainaloon, muuttaa etelään. Malttaa olla aukaisematta uutta televisiota, joka suoltaa kiduksistaan ihan mahdottomia juttuja. Jos nyt kuitenkin jotain, niin Areenasta ”Heikki ja Kaija” ?!
Siinä ei yöuni katoa .
Tänään BR-peli sujui mukavasti uutta tapaa opetellessa, huomenna sitten taidetaan palata vanhaan käytäntöön, jonka mutkissa ei tarvitse ihan niin suuresti mietiskellä. Voipi olla että en kovinkaan mietiskele, sillä huomaan täyskuun valtaavan taivaan kannen ja sehän pistää pääni taas kerralla sekaisin, ellei se muuten olisi. Puhtaalla omalla tunnolla istun seuraavat yöt katsellen vanhaa maalaissarjaa ”Lehmän vuosi”, jonka käsikirjoituksen on kirjoittanut Enni Mustonen ja sehän takaa tarinaa suurella sydämellä!
Ajatella, että minulla oli maalaistalossa lehmien kanssa kasvanut äiti ja hän ei omien sanojensa mukaan ollut koskaan käynyt navetassa! Eipä ihme, että tyttärestä tuli tällainen lande-ja navettahöperö, parasta rentoutusta.