Kaksi vuotta on kymmenvuotiaan elämässä iso aika, siinä helposti katoaa kaikki se, minkä edelliset vuodet ovat ovat onnistuneesti sisäistäneet jo tavaksi.Enää ei koululainen kysy Mummolaan tullessa, että ”Minnekäs tänään mennään ? Mitäs tänään tehdään?” Ennen koronaa oli luonnollista, että aina silloin tällöin mentiin jonnekin museoon, teatteriin tai konserttiin, ne eivät olleet kummajaisia, vaan kuuluivat epäsäännöllisen säännöllisesti pienen miehen elämään, asiat olivat tuttuja. Nyt on kaikki toisin, koko kulttuuriin tutustuminen täytyy aloittaa alusta, siis jos meinaa, että Pikkumiehestä Isoksimieheksi varttunut kaveri osaa käsitellä niitäkin asioita aikuisena edes puoliksi yhtä hyvin kuin jalkapallon potkimista!
Kuuntelin
tänään autossa radiota, jossa keskusteltiin korona-ajan vaikutuksesta yli
kaksitoista vuotiaisiin, kuinka suuren harrastuskadon kiellot aiheuttivat
heille, jotka eivät liikkuneet kilpaurheilun parissa ja varsinkin heille,
joilla harrastus oli yhden viikkotunnin varassa, ne kuulemma katosivat melko
tyystin. Siihen kohtaan osuu myös musiikki, tarvitaan kuulija, kaveri, joka
myös harrastaa, musiikki on yhtä paljon osaamista kuin tietämistä. Aikuisen
kohdalla, jo jotain osaavanakin, pari vuotta ei suurta hallaa tee, mutta lapsen
pari vuotta on tuhoisa, se hukkaa nekin taidot,
jotka oli juuri sinä herkkänä ikänä opittu! Vaatii hyvän opettajan , että saa
lapsen innostumaan uudelleen kadotetuista taidoista!
Hesari kertoili koko sivun juttuna , kuinka suomalaiset lapset eivät enää olekaan maailman ykkösosaajia! Pisa –jutun mukaan taidamme olla sijalla seitsemän, paljon on pudottu! Lukeminen , äidinkieli ja matematiikka tekevät syöksyä alas kuin lehmänhäntä!
Opettajat ovat harmissaan, kauhuissaan, opetus ei toimi, lapset ei kuuntele, kuri on löysää ja lapset väsyneitä. Pelien maailma on syönyt koululaisten yöunet ja sen mukana aivojen jaksamisen, mieli pörrää ihan muuta kuin koulutehtäviä.
Kun noita tuossa ihmettelin, sain vastauksena vastaihmettelyn, että miksi pitää osata sitä ja tuota, nehän kaikki löytyvät netistä, ei niitä tarvitse muistiinsa tallentaa. Samoin mietin, jotta eipä minulla ole huolta päiväkirjojeni tai kirjeitteni vääriin käsiin joutumista, sillä eihän niitä kukaan enää osaa lukea!
Vastaus siihen oli, että jos sitten joku tulevasuudessa halajaa tietää, mitä vanhoissa kirjeissä lukee, hän varmaan opettelee sen ajan kirjoitustaidon ja sitten sekin selviää!? Voisiko olla noin helppoa? Että tulevaisuudessa joutuu opettelemaan muun muassa kaunokirjoituksen kun haluaa tutustua vanhempiensa tai sukunsa kirjoitettuun menneisyyteen? Nuottikirjoituksen ja nuotit, kun joutuu elävään klassiseen konserttiin ja herkeää kyselemään, että mistä tuubista nuo äänet saa kuulumaan? Piirtäminen ja maalaaminen tulee kokonaan jo tietokoneen ohjelmasta, mutta mitä sitten teet kaikella sillä paperilla ja erilaisilla väreillä, jotka ovat ihan kädellä puristamisen takana?
Ehkä Rembrantit ja muut taiteen mestarit jäävät todella Museoiden uumeniin, ehkä kukaan ei enää osaa, kun osaamiseen edelleenkin kaiketi vaaditaan sitä opettelua ja oppimista?! Oppiminen on raskasta ja kaikista ei tule Ronaldoja!
Silti, joudun puolustamaan Isonmiehen jalkaplloharrastusta, se on tänä korona-aikana ollut todellinen pelastus.
Ulkokentällä treenit ja pelitilanteet ovat olleet sallittuja kymmenvuotiaille ja sitä lupaa on todella käytetty! Kentän laidalla on tullut Mumminkin seistyä kerta jos toinenkin, mitäänhän en pelin kulusta ymmärrä, mutta onhan se hienoa katsella, kun lapsenlapsi juoksee kuin henkensä edestä ja potkaisee isoa palloa! Vaarin ymmärrys on toista luokkaa, mutta hän seisookin erillään Mummin kamerasta ja kommenteista.Pallon potkiminen liikuttaa, pitää lapset ulkona ja sinä aikana ei voi känykkään edes vastata, ei tarvitse lueskella kotiintuloviestejä tai läksyjenlukuja , sillä puhelinhan on repussa kentän laidalla!
Kaikesta
tuosta hyvästä huolimatta mietin, kun luen lehtien kirjoituksia tästä nyt niin
ajankohtaisesta aiheesta, että onko siellä koulussa mitään oppituntia enää,
jolla lapset saataisiin keskittymään hiljaisuuteen, kuuntelemiseen, olemiseen? Sekin
on tärkeä taito, eikä sitäkään opita, ellei sille anneta mahdollisuutta.
Onpa hyvä,
ettei enää tarvitse koulunpenkkejä kuluttaa, unia siitä kuitenkin vielä näen,
ettei se silloinkaan tainnut ihan ongelmatonta olla!