


Hesarin lasten uutisissa oli artikkeli, jossa seitsemän vuotias kysyi, miksi ennen puhelin oli kiinni johdolla seinässä??! Hyvin tutun näköisen punaisenpuhelimen alla oli sitten teksti, miksi.Langattomat puhelimet kotuituivat noin viisikymmentä vuotta sitten, eikä niiden ihanuutta silloin vielä ymmärretty.Jos halusi soittaa, sen voisi mieluiten tehdä kotona, töissä tai sitten oli yleisiä puhelinkoppeja! Nyt tämäkin rauha on iäksi kadonnut, paitsi tältä Mummilta, jolla on käytössään noista museopuhelimista kaksi ja joka mieluiten soittelee tunnin puhelut tuolla valkoisella luurilla! Itse kone on muisto mökiltä, kun puhelinyhtiö keräsi langat rullalle, lopetti taloon tulevat linjat noin vain, lopettaen samalla myös talojen lämmityksen! Lankoja pitkin kun ei enää ollut mahdollista mennä, istui tämä Mummi autoon ja kurvasi puhelinyhtiöön,nosti suuren metelin ja sai tuloksena laatikon, joka on Nokian lahja langattomalle,siis langaton versio vanhaan pöytäpuhelimeen! Tekstareita siihen ei voi naputella , mutta viestin voi jättää ja kuunnella. Eikä tule pää punaiseksi kuumuudesta! Ja toisella "hieman modernimmalla "punaisella soittelemme rapakon taakse,tarkistamme, onko kukaan kysellyt poissaolon aikana ja mahdollissti soittelemme takaisin.Tai siis tämä Mummi soittelee.Mies on moderni ja luottaa kännykkään, joka toki Mummillakin on, mutta se lähinnä vain WhatUppailee, eli pitää Mummin liikkeet kontrollissa.

Kaiken näköistä muutakin vehjettä kotona on ja niitä joko katsotaan tai ei. Maksukanavat mahdollistavat huolettoman unen jalkapallon tai yleisurheilun aikaan, eikös ne jää jonnekin taivasmuistiin, kun heräät, niin voit katsella uudelleen virkeämpänä?!Kätevää.

Kätevää oli myös matematiikan läksyjen teko hiukan enemmän tekniikkanokkelan (tai Mummi luulee niin ) kaverin kanssa! Hän kaivoi repustaan kännykän, avasi sen laskukoneen kohdalta,sanoi Pikkumiehelle, että tuosta napautat sen auki. Sitten vaan laskemaan, ei tarvitse laskupäätä enää vaivata!Tosin opettaja on moisen asian kieltänyt, mutta kukapa osaava sitä uskoo!


Kaapelissa on Cal Bremerin valokuvanäyttely "Suomalaista arkea ". Olen hänen harras ihailijans , kuvat ovat yksinkertaisesti upeita! Nyt nähtävinä olleet ovat alkuperäisiä Bremerin ottamia ja kehittämiä, nyt suojattuina lasin alla. Katselin videota,jossa näyettiin pimiötyöskentelyä ja haikeana muistelin aikaa, jolloin sulkeuduin pimiööni koko päiväksi, kun lapset olivat koulussa ja usein vielä senkin jälkeen.Se oli aikaa, jolloin minäkin tein hyvää mustavalkokuvaa...jotenkin tämä digiaika on syönyt tunnelman ja arvostuksen hienosta kuvasta. Tuossa yllä on yksi kuva siellä olevasta kokoelmasta, nimeä en muista, eikä se ole tarpeenkaan, sillä tuo kuva kanssakuvineen ei jää historiaan ,mutta Bremerin kuvat jäävät! Ihailin kuvia ja samalla ihmettelin, miten eriarvoinen Suomi oli vielä seitkytluvulla! Pohjoisen köyhyys oli kameran silmään sopivaa, mutta ajatus siitä, että pitäisi asua ja elää pienten lasten kanssa noilla käsin raivattavilla pelloilla, se ihmetytti! Taisi olla köyhyys sen verran yleistä joka puolella, että ei se silmään pistänyt, vaikka olin nuo kuvat nähnyt myös silloin lehtikuvina! Lasten kuvista huokuu kyllä iloisuus ja onni, ei kielletty, ei vahdittu, ei pelätty, luotettiin ihmiseen, kuvat ovat herkkiä, vaikka eihän sekään aina totuus ole ollut.


Elokuvissa käytiin tänään katsomassa "Marian Salaisuus", löyhästi totuuden pohjautuva keromus Maria Åkerblommin elämästä. Maria oli unissasaarnaaja, syntyi 1898 Kokkolassa ja oli yli koko Pohjanmaan hyvin tunnettu aikanaan, istui välillä vankilassa ja eli loppuelämänsä Meilahdessa Helsingissä "Villa Toivolassa ", huvilassa, joka on ollut ( on ?) olemassa ja jonka naapurina pääosan esittäjä Pihla Viitala(oliko näin?) on lapsuudessa asunut, pelännyt ja ihmetellyt talossa hoidettavai koiria ja paria leijonaa! Siinä elokuvan tapahtumien kulussa tuli ajoittain mieleen mieheni isä, joka oli lähellä tuota aikaa nimismiehenä Kannuksessa. Hän olisi voinut kertoa paljonkin Marian jutusta ja ehkä on kertonutkin kirjeissä, sillä kirjehän oli siihen aikaan se väline, jolla asiat hoidettiin. Vahinko on jo tapahtunut, Isovaari on kuollut aikaa sitten ja tytär polttanut koko kirjeenvaihdon poroksi!
Lapsikuvista tuli mieleen uutispuheet ja pohdinnat syntyvyyden heikosta tuloksesta. Siitä taas muistui mieleen nuoruuden aika, jolloin olin Käpykylässä arkkitehtitoimistossa puhtaaksipiirtämistä harjoittelemassa. Itseni lisäksi siellä piirteli yksi häitään suunitteleva saksalainen arkkitehti ,hänellä oli saksalainen kaveri, joka oli juuri saanut vauvan. Siinä keskustellessa tämä piirtävä arkkitehti yhtäkkiä kysäisi kaveriltaan ,että "oletko sinä laskenut, kuinka paljon lapsi maksaa kuukaudessa?!" Vastausta en muista, mutta sen muistan kuinka suuresti minä järkytyin! Kysyä nyt lapsen hintaa! Siinä putosi ainakin saksalainen jalustalta, jos siellä oli koskaan ollutkaan.Ikinä en tuota lausetta unohda, se osui jotenkin silloisen nuoren naisen ihanteisiin ja haaveisiin onnellisesta perheestä ...Näin kauan kesti, ennenkuin taas arvioidaan lapsen hintaa...
Muuten, alkukuvissa oli mainos, jossa kehotettiin kirjoittamaan kirje käsin!Kuva oli kaunista, oikeaa käsinkirjoitettua tekstiä. Tuli mieleen: Seuraavan polven Pikkumies kysyy Mummiltaan, että "Mummi, mikä se käsinkirjoitettu kirje on?"
Myöskin piste on nyt hukattu. Lauseen perään ei enää opeteta laittamaan pistettä. Onkohan se yhdeksän pisteen virhe ylppäreissä, jos sen sinne rustaa? Ei se kyllä minultakaan katoamaan onnistu ,mitähän siihen lauseen loppuun oikein laittaa? Ei mitään? Pötköä vaan. Nyt voi sitten kiitellä tuostakin kirjaa "Alastalon salissa ", siinähän oli puolitoista sivua ilman ainuttakaan välimerkkiä! Modernia .